Saletrosan 26 makro zawiera w swym składzie:
- 26 % azotu (w tym 19% azotu w formie amonowej oraz 7% azotu w formie azotanowej)
- 13 % siarki rozpuszczalnej w wodzie.
Największą zaletą nawozu jest możliwość jednoczesnego zastosowania na wiosnę azotu i siarki. Obie formy azotu występujące w nawozie przynoszą wymierne korzyści, bo:
- azot w formie amonowej jest wolno pobierany przez rośliny, wpływa na ich ukorzenienie, oraz wspomaga pobieranie fosforu i potasu,
- azot w formie saletrzanej – działa szybko, przez co przyspiesza wegetację roślin, po zimowym przebudzeniu.
Siarka zawarta w nawozie jest niezbędna dla życia roślin. Aktywizuje wiele enzymów i procesów życiowych, wpływa na wzrost zawartości białka, cukrów i tłuszczów. Rośliny dobrze zaopatrzone w siarkę wykazują większą odporność na mróz i suszę. Duża ruchliwość siarki w glebie oraz jej skłonność do wymywania powoduje, że szczególnie na wiosnę odczuwalny jest brak jej zawartości.
Niedobór siarki objawia się w postaci jasnozielonych przebarwień zaczynając od młodych górnych części liści. Brak siarki powoduje zahamowanie wzrostu roślin, pogorszenie jakości białka.
Saletrosan 26 makro zaleca się stosować wiosną, pogłównie na rośliny ozime, szczególnie rzepak ozimy i zboża ozime. Polecany także do stosowania wczesną wiosną pod wszystkie rośliny uprawne: zboża jare, kukurydzę, rośliny przemysłowe i okopowe oraz w uprawie warzyw i sadownictwie. Przy zastosowaniu saletrosanu przedsiewnie najlepiej jest go płytko wymieszać z glebą. Z uwagi na swoją higroskopijność możliwe jest mieszanie go bezpośrednio przed wysiewem z takimi nawozami jak: NP, NPK oraz solą potasową.
Zalecane dawki stosowania nawozu w kg/ha, na każdą zakładaną tonę plonu. | ||
Roślina | Potrzeby nawożenia azotem | |
Bardzo małe i małe | Średnie | |
Żyto, owies oraz inne zboża – wiosenna dawka startowa | 120 | 150 |
Rzepak – wiosenna dawka startowa | 300 | 400 |
Kukurydza na ziarno – wiosenna dawka startowa | 200 | 250 |
Kukurydza na silos na oborniku – wiosenna dawka startowa | 150 | 200 |
Ziemniak na oborniku – wiosenna dawka startowa | 100 | 150 |
Ziemniak bez obornika – wiosenna dawka startowa | 150 | 200 |
Kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselka, cebula – dawka wiosenna | 300 | 400 |
Użytki zielone – wiosenna dawka startowa | 120 | 150 |